Shantymen Kaap HoornAudio tracks van het Shantymen Kaap Hoorn koor

De ijzeren man

Toen de Nieuwe Waterweg nog niet gegraven was vertrokken veel schepen vanuit het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Daar ging de bemanning aan boord.

The old moke

Deze shanty werd gezongen tijdens het ophalen van het anker. De link tussen shanty en railroad komt omdat zeelui ook aan de spoorlijn werkte om vervolgens weer aan te monsteren.

The Luckiest sailor

Dit is het verhaal over de ondergang van de Peridot. Op de enige reis die de zanger met dit schip niet meemaakte, omdat hij belasting- perikelen moest oplossen, ging het schip - met al zijn maten aan boord - ten onder.

Het afzijn

Een oud-Hollands lied over de eenzaamheid van de meisjes als de jongens op zee waren. Maar was dat werkelijk zo? Of beduvelden zij de kluit door schijnheilig te jammeren, maar ondertussen wel flink vreemd te gaan?

The last shanty

Met de opkomst van de stoomschepen en de dieselmotoren leek het
gedaan met de zeilvaart, mechanische krachten namen het over.

The Dreadnaught

The Dreadnaught was een clipper van de Red Cross Line, die vele trans- Atlantische records vestigde. Is vergaan tijdens het ronden van Kaap Hoorn in 1869. Schepen die post vervoerden, zoals de Dreadnaught, werden “packets" genoemd.

Roll the woodpile down

Dit lied stamt oorspronkelijk uit de tijd van de slavernij. Omdat het veelal gezongen werd door de slaven op de houtclippers aan de oostkust van Amerika, is het uiteindelijk een shanty geworden.

Vecher na reide

Een Russisch afscheidslied, gezongen door de bemanning. En terwijl op zee de mist opkomt, de golven zachtjes het vaderland kussen, zien ze in de vroege schemer nog net een wuivende blauwe zakdoek.

Gals of Chile

Dit lied beschrijft een zeereis naar Chili, waar salpeter geladen moest worden. Salpeter was een van de grondstoffen voor buskruit. Ze vermaakten zich in Valpariso prima met de meisjes en dronken veel “pisco”, een beroemde Chileense cocktail.

Oud Amsterdam

Een van de mooiste en beroemdste liedjes dat geschreven is over Amsterdam is van de hand van de Belgische chansonnier BrelJacques Brel. eigenlijk geen Shanty, maar we vonden het zo mooi, dat we het toch hebben ingestudeerd.

One more day

Een vrolijk lied, waarin meerdere leden van de bemanning zingen dat ze nog 1 dag te varen hebben voor de thuiskomst. Daar wacht hen de uitbetaling van hun gage en in gedachten horen ze in de verte de meisjes al roepen.

Island

Vissers zijn van oudsher taai volk. Na vele reizen leken zij nog niet te moe om thuis kermis (heette vroeger fooie) te vieren. In vrolijke stemming werd daarna naar IJsland gevaren, alwaar de kollen (oude naam voor netten) werden buitengegooid.

Shenadoah

Deze Amerikaanse traditional dateert uit begin 19de ​ eeuw. Het verhaalt over een zeeman die verliefd is op de dochter van een indianenopperhoofd genaamd Shenandoah. Zij wordt door haar vader echter verkocht voor ‘vuurwater’ aan een Yankee kapitein.

Rolling home

Een forebitter, nogal Engels-chauvinistisch van aard, gezongen bij aanvang van de thuisreis vanuit Australië. Ook zeelui schieten op z’n tijd vol van poëzie en emotie. Zeker bij het begin van zo’n ongewisse thuisreis.